06-30071643
info@yvonnekamiesmakelaardij.nl
Vorige | Volgende

Tramweg 14 SMILDE

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

Een zeer fraaie, statige karakteristieke boerderij genaamd “Assen Rode” (Rijksmonument), met stookhok, carport/veranda en opslagloods, gelegen op een historische locatie pal tegenover de Koepelkerk, staand op 1.12.75 ha. met achtergelegen bosperceeltje, op 4.200 m2 grond, plaatselijk bekend Tramweg 14 te Smilde.

Omschrijving Rijksmonument:
"Boerderij Assen-Rode, eenvoudig witgepleisterd huis, omstreeks 1850, gelegen tegenover de Ned.Herv.Kerk. Graftombe met spreuken en resten van gebeeldhouwde reliëfs op een terrein achter de boerderij Assen-Rode".
De boerderij was oorspronkelijk het buitenverblijf van de familie Rebenscheidt. De familie Rebenscheidt bezat een landgoed in Hattem.
De boerderij is groot ca. 1.825 m3 en is gelegen aan de rustige zijde van de Drentse Hoofdvaart, tegenover de Koepelkerk en daarnaast de voorzieningen van het dorp, zoals winkels, etc. en aan de achterzijde de weidsheid van de landerijen en een bosperceeltje. Dit bosperceeltje behoort bij deze boerderij.

De boerderij is gebouwd in ca. 1770 en is uitgevoerd in steens muren. Bij de nieuwe muren is muurisolatie aangebracht. Het goed onderhouden rieten dak is vervaardigd in 2008. De verwarming wordt geregeld middels centrale verwarming. Er is een glasvezelaansluiting aanwezig.
De boerderij heeft een statige uitstraling, met een mooi smeedijzeren sierhek aan de voorzijde met bomen. Binnen bieden de hoge plafonds, de fraaie deuren en het mooie uitzicht een unieke beleving. In vroegere tijden was er een zichtlijn vanaf de kansel in de kerk door de boerderij tot aan het bosperceeltje.

Indeling:
Gang met voordeur en originele klingelbel, met aan de zuidwestzijde een fraaie woonkamer, met een schitterend uitzicht over de bijbehorende tuin, de Drentse Hoofdvaart en de Koepelkerk. De woonkamer is voorzien van nieuwe roede verdeelde ramen, een balkenplafond (ca. 3.40 meter hoog) en mooie deuren. De woonkamer staat in open verbinding met een woonkeuken, met een ruime inbouwkeuken met schiereiland (2003), voorzien van gaskookplaat, afzuigschouw met externe motor, koelkast, nieuwe vaatwasser en combimagnetron. Via de keuken verkrijgt men toegang tot een ruime hal met extra toiletruimte en een buitendeur.

Aan de noordoostzijde bevindt zich een voormalige voorkamer, thans in gebruik als slaapkamer, met hetzelfde schitterende uitzicht als de woonkamer, met een originele schouw, balkenplafond (ca. 3.60 m. hoog) en twee vaste kasten (voorheen de bedsteden).
Via de gang is de slaapkamer te bereiken, met aansluitend een bijkeuken met de CV-ketel met gecombineerde boiler, een badkamer, vernieuwd in 1996, voorzien van douche en wastafel en een separate toiletruimte.

Via een trap in de gang is de bovenverdieping te bereiken, waar zich een overloop met twee slaapkamers bevinden.

Het goed onderhouden achterhuis doet dienst als opslagruimte en biedt plaats aan een afgescheiden werkplaats.

Verder is aanwezig:
Een karakteristiek stookhok met mooie ramen, gebouwd van steen en gedekt met pannen, geheel passend bij de stijl van de boerderij.
Een nieuwgebouwde carport/veranda, groot ca. 10,4 x 5.8 meter, gebouwd van hout op een stenen fundering, met een afgesloten gedeelte, groot ca. 3,5 x 5,8 meter.
Een geïsoleerde opslagloods, gebouwd en gedekt van metaal damwand, groot ca. 25.76 m. x 21.65 m. (totaal ca. 558 m²).

Het perceel biedt volop ruimte en privacy.

Via een pad langs de landerijen is het bosperceeltje te bereiken. De graftombe behoort bij de boerderij, maar is voor iedereen toegankelijk. De gemeente zorgt voor het onderhoud hiervan.

Voor mensen die fraai willen wonen in een boerderij met een statige uitstraling en de kenmerken van een rijksmonument waarderen en graag op een historische locatie willen wonen, is dit een buitenkans!

Enkelbestemming: agrarisch met waarden 1.
Er is een principe uitspraak afgegeven door de gemeente Midden Drenthe, waarin de gemeente aangeeft mee te willen werken aan het wijzigen van de agrarische bestemming naar een wonen voormalige boerderijen bestemming. Indien gewenst dient een nieuwe eigenaar deze procedure aan te vragen.
Dubbelbestemming: Archeologie 2.
Bouwaanduiding karakteristiek.
Rijksmonument.

Oplevering: in overleg.

Herinrichtingsrente: € 14,67, eindjaar 2025.Historie volgens www.dodenakkers.nl:
"Een karrenpad voert langs een aardappelveld naar een bosje, dat zich op enige afstand bevindt van de Tramweg; de weg die de stille kant vormt van de Drentse Hoofdvaart. Het bosje bevindt zich achter een boerderij met een wit voorhuis, dat een zekere voornaamheid uitstraalt en doet denken aan een havezate of borg. Zo kent men de boerderij op Smilde ook, als "de borg", als herinnering aan het vroegere landgoed. Op het landgoed woonde eind 18e, begin 19e eeuw het echtpaar Rebenscheidt-Buschman.
Dr. J.B.F. Rebenscheidt diende sinds 1758 als majoor-chirurgijn bij het Regiment Nassau-Weilberg. In 1773 trad hij in het huwelijk met de domineesdochter Catharina Henrina Buschman. Hij was toen 47 jaar, zij 35 jaar.
Het echtpaar was geen gemakkelijk leven beschoren. Het legeronderdeel werd nogal eens verplaatst en het was in die tijd geen gebruik dat de echtgenote haar man volgde. Zij bleef dus vaak alleen achter. Wel was er daardoor alle gelegenheid om haar niet geringe talenten als dichteres te benutten. Grieks en Hebreeuws gaven haar toegang tot de klassieken en de grondtekst van het Oude en het Nieuwe Testament".
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Vrijstaande woning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1770
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
riet, pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
206 m²
Overige inpandige ruimte
225 m²
Externe bergruimte
682 m²
Bruto inhoud
1.825 m³
Perceeloppervlakte
15.475 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
1
Voorzieningen
glasvezel kabel, natuurlijke ventilatie

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel, elektrische boiler eigendom
Bouwjaar ketel
1999
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Smilde
Sectie
H
Perceel
2385
Oppervlakte
11275 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Smilde
Sectie
H
Perceel
2386
Oppervlakte
4200 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, aan vaarwater, landelijk gelegen
Tuintype
tuin rondom
Bereikbaar via achterom
ja

Garage

Soort garage
inpandig, carport
Capaciteit
4

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Deel dit object